Stabdžių antiblokavimo sistemai 25 (LT)

STABDŽIŲ ANTIBLOKAVIMO SISTEMAI ,,BOSCH” – 25 METAI.

Liucijus Suslavičius

Žinomas Vokietijos koncernas ,,Bosch” liepos pabaigoje atšventė jubiliejų – praėjo lygiai 25 metai, kai koncerno gamykloje Štutgarte buvo surinkta pirma serijinė ,,Bosch” markės stabdžių antiblokavimo sistema ABS. Kaip žinia, stabdžių ABS neleidžia stabdant slidžiame kelyje užsiblokuoti automobilio ratams, na o kai ratai nors kiek sukasi, automobilis ir kritinėje situacijoje išlieka valdomu, o ne tampa tiesiog iš inercijos slystančiomis rogutėmis.

Nuo 1978 metų koncernas pagamino ir pateikė įvairiems automobilių gamintojams beveik 100 milijonų stabdžių ABS komplektų, t.y. beveik 100 milijonų vairuotojų užtikrino gerokai saugesnį važinėjimą. Kartu vyko nuolatinis ABS tobulinimas, ir šiandien ,,Bosch” gamina jau ketvirtos kartos satbdžių ABS komplektus. Reikia pastebėti, kad stabdžių ABS paskatino (ir techniškai įgalino) kitų automobilio saugumą kelyje didinančių sistemų kūrimą. Juk ir praslydimo kontrolės sistema ASR, ir stabilumo kontrolės programa ESP, ir dar kai kurios moderniuose automobiliuose jau montuojamos sistemos be stabdžių ABS paprasčiausiai negalėtų efektyviai veikti, būtų žymiai sudėtingesnės ir brangesnės.

Koncerno gamybos apimtys netrukus dar išaugs, nes nuo ateinančių metų vidurio visi Europoje registruojami nauji automobiliai privalės turėti stabdžių ABS.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *